Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

The Bullets, Συνέντευξη στο Rockabilly Greece


Beer – A – Billy Rules, Ok?

1. Καλησπέρα στα παιδιά απ’τη Θεσσαλονίκη. Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία και την πορεία της μακροβιότερης Ελληνικής rockabilly/rock & roll/surf μπάντας. (Σύνθεση της μπάντας, παρελθόν και παρόν)

Οι Bullets ξεκίνησαν κάπου μέσα στο 1988 σαν μια παρέα ροκαμπιλάδων από την ανατολική Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά κανείς σχεδόν δεν ήξερε να παίζει μουσική, αλλά η καψούρα με το rocknroll ώθησε την παρέα να ασχοληθεί με αυτό και παικτικά.

Βέβαια από το τότε line-up δεν υπάρχει κανείς! Ο Κώστας (Bullet-Cost) αν και νονός της μπάντας, ξεκίνησε να παίζει περίπου 6 μήνες μετά την ίδρυση της. Και φυσικά κι αυτός έμαθε να παίζει τύμπανα στις πρόβες και στα live.

Ο Στέφανος (ShockinSteve) που ήταν μέλος των Shockins από το 1986, πήρε μεταγραφή στους Bullets το 1992, και πράγματι μαζί με τον Κώστα αποτέλεσαν τον βασικό κορμό της μπάντας μέχρι και σήμερα. Οι μουσικοί που στελέχωσαν ή συνεργάστηκαν με την μπάντα, είναι πάρα πολλοί και ίσως να είναι βαρετό να αναφέρουμε τόσα ονόματα. Θα ξεχωρίσουμε όμως τον Tommy (μπάσο), ιδρυτικό μέλος που αποχώρησε το 1998. Στη θέση του ήρθε ο Κώστας Καπετανάκης (Captain-K), κιθαρίστας και ψυχή των Frantic Five, ο οποίος ήρθε για να βοηθήσει για ένα live και έμεινε πάνω από 6 χρόνια! O Wrongman έμεινε αρκετά χρόνια και ηχογράφησε για το “Final Race”. Τώρα παίζει μπάσο στους De Sades. Μετά την αποχώρησή του, ήρθε ο Γιώργος (GG) που παίζει επίσης κόντρα μπάσο με τους Wildfire, και με τον οποίο υπήρχε ήδη συνεργασία με τους Kustoms.

Η σημερινή σύνθεση είναι τετραμελής και αποτελείται εκτός από τον ShockinSteve και τον Bullet Cost, από τον Βασίλη Καρκαβίτσα στο μπάσο, ο οποίος για σειρά ετών ήταν ηχολήπτης της μπάντας, και τον Χάρη Γράνη στην κιθάρα, ο οποίος ήρθε μετά την αποχώρηση από τους BMW Rockers ’57.

2. Ξέρουμε ότι αλωνίζετε από άκρη σ’άκρη την Ελλάδα με ζωντανές εμφανίσεις. Πείτε μας λίγα λόγια για τις εμπειρίες σας στα live εντός και εκτός Ελλάδας.

Κάνουμε τόσα gigs που είναι αδύνατον να ξεχωρίσουμε περιστατικά… Κάθε εμφάνιση είναι ξεχωριστή και όπως λένε και οι φίλοι που μας ακολουθούν, κανένα live δεν είναι ίδιο με κανένα!

Η διαφορά στο εξωτερικό είναι ότι ο κόσμος έρχεται στις συναυλίες για να διασκεδάσει και όχι για να σε κρίνει. Κάποιες φορές όταν παίζεις στην Ελλάδα αισθάνεσαι σαν να παίρνεις μέρος σε talent show του Ant1… Στο τέλος βέβαια όλοι χορεύουν και γουστάρουν αλλά πραγματικά είναι διαφορετική η αύρα στο εξωτερικό.

Όπως είπαμε και παραπάνω κάθε εμφάνιση είναι ξεχωριστή εμπειρία. Θυμόμαστε ένα gig στο Gerlitz στη Γερμανία που κάναμε καμιά δεκαριά encore, με αποτέλεσμα να παίζουμε συνεχόμενα για τεσσεράμιση ώρες! Πήγαμε για ύπνο, και όταν γυρίσαμε το πρωί να μαζέψουμε τα συντρίμμια …εεεε τα όργανα εννοώ, στο μαγαζί υπήρχαν καμιά τριανταριά άτομα που ξέμειναν από το βράδυ και περίμεναν να μας αποχαιρετήσουν! Στην Σόφια σε κάποια από τις εμφανίσεις μας, μας περίμενε στο δρόμο συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης για συνέντευξη και κόσμος για αυτόγραφα. Είχε πλάκα γιατί νιώθαμε σαν τους Stray Cats. Ανάλογη αντιμετώπιση είχαμε και στη Γένοβα, όπου ανέβηκαν στο stage ενώ παίζαμε όλες οι μπάντες του φεστιβάλ και κυριολεκτικά μας πήραν στα χέρια τους. Το πιο συγκινητικό ήταν όταν παίξαμε πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη, ο κόσμος φορούσε μπλουζάκια της μπάντας και τραγουδούσαν τους στίχους από όλα σχεδόν τα τραγούδια μας. Ήταν κάτι το εκπληκτικό!

3. Μετά το φοβερό “Final Race”, ένα έγκυρο πουλάκι μας είπε ότι ετοιμάζετε νέο υλικό. Απαιτούμε να μάθουμε περισσότερα.

Ήδη είμαστε σε διαδικασία ηχογραφήσεων. Υπάρχει πάρα πολύ υλικό και πονοκεφαλιάζουμε τι θα βάλουμε και τι θα αφήσουμε έξω από το νέο αλμπουμ…

Μάλλον όμως, η πρώτη μας κίνηση πριν το άλμπουμ θα είναι ένα 10ιντσο EP σε πιο revival/teddy boy ήχο.

Και ένα καλό νέο! Μέσα στο χειμώνα σχεδιάζουμε να κυκλοφορήσουμε ένα επίσημο dvd με συναυλίες από τη δεκαετία του ’90 μέχρι και σήμερα, video clip και συνεντεύξεις, καθώς και κάποια έξτρα ακυκλοφόρητα κομμάτια. Stay tuned!

4. Στην Ελλάδα , εκτός απ΄τη Βρετανική και Ιταλική «εισβολή», τη δεκαετία του 60’,η Rock & Roll και ιδιαίτερα η Rockabilly κουλτούρα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν έφτασε ποτέ εδώ. Πείτε μας δυο λόγια, ως μάρτυρες του rockabilly revival στη δεκαετία του ’80 και ποιός ο ρόλος των Bullets στη σημερινή εγχώρια Rock & Roll σκηνή

Το Rockabilly στη χώρα μας είναι αλήθεια ότι βρήκε πρόσφορο έδαφος στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Από τα τέλη των 70’s υπήρξε ένα revival της μουσικής του πενήντα μέσω – κυρίως - του κινηματογράφου και οι τότε πιτσιρικάδες βρήκαν σε αυτή στήριγμα φτύνοντας τους χίππιδες και τους παλιοροκάδες που είχαν γεμίσει τον τόπο, ενώ συχνά αντιπαραθέτοντας τους «νιουγουεβάδες» και τους πάνκηδες που ήταν (και είναι…) μόδα. Επίσης είναι γεγονός ότι οι έλληνες ροκαμπιλάδες είχαν (και ως ένα σημείο έχουν ακόμα) μία πιο αγνή και αυθεντική προσέγγιση λόγω ότι είμαστε πολύ μακρυά από την κεντρική και δυτική Ευρώπη όπου συνέβαιναν τα πάντα και εμείς εδώ την παλεύαμε μόνοι μας. Σε κάθε παρέα κοιτούσαν να παίρνουν διαφορετικούς δίσκους ο ένας από τον άλλον ώστε να αντιγράφουν οι υπόλοιποι κασσέτες και να έχουν όλοι τα πάντα! Όσο για τα ρούχα… έπαιζε απίστευτος αυτοσχεδιασμός αφού ήταν αδύνατον να βρεις originals. Στα μαλλιά βάζαμε σαπούνι, nivea, λεμόνι ακόμα και sprite!!! Υπήρχε μόνο το Brylcream και κάπου κάπου και η Yardley, αλλά αυτές οι μπριγιαντίνες ήταν καλές μόνο για greasy… Τα κοκόρια έπεφταν στην πρώτη μανούρα! Εμείς δυστυχώς ανήκαμε στη δεύτερη γενιά, με αποτέλεσμα οι «αρχαίοι» να μας έχουν στο κυνήγι για χρόνια μέχρι να μας αποδεχτούν. Όμως εμείς επιμέναμε! Οι φίλοι, οι εχθροί, τα ξύδια, τα κορίτσια… Όλα ήταν κοινά!

Όσο για τις μπάντες, οι Bullets δεν ήταν πρωτοπόροι. Υπήρχαν πριν το ‘88 αρκετά καλά συγκροτήματα που δυστυχώς - με εξαίρεση τους Lone Stars -, δεν άντεξαν στο χρόνο.

Εμείς όμως καταφέρνουμε να παίζουμε ασταμάτητα επί 23 συναπτά έτη και ίσως να έχουμε βάλει κάποιο λιθαράκι σε αυτό που λέμε Ελληνικό RocknRoll. Αυτό πάντως θα το κρίνουν άλλοι.


5. Έφτασε η ώρα να μας πείτε τις μουσικές σας επιρροές και ένα Top 10 τραγουδιών που θα είναι για πάντα στις καρδιές σας.

To rocknroll είναι ατελείωτο. Μας αρέσει ο,τιδήποτε αυθεντικό. Πάνω απ’ όλα το αγαπημένο ROCKABILLY των 50’s!!!

…και μετά έχουμε εμπεδώσει τα πάντα, χωρίς κολλήματα… Doo-wop, Revival, Neo, Country, Surf, Trash, Desperate, 60’s Punk, Old School Psychobilly, Rhythm ’n Blues, Mersey Beat….

Top 10 είναι αδύνατον να βγάλεις από χιλιάδες αγαπημένα κομμάτια, αλλά θα δώσουμε ένα ενδεικτικό, δίχως η σειρά να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία, στην προσπάθεια να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις επιρροές μας:

  1. Johnny Remember Me – JOHNNY LEYTON
  2. Stay - MAURICE WILLIAMS & THE ZODIACS
  3. Bird Doggin’ – GENE VINCENT
  4. High School Confidential – JERRY LEE LEWIS
  5. My Little Sister Got A Motorbike – CRAZY CAVAN & THE RHYTHM ROCKERS
  6. Don’t Be Afraid of The Dark – THE SONICS
  7. Walk, Don’t Run – THE VENTURES
  8. Suspicious Minds – ELVIS PRESLEY
  9. Ring Of Fire – JOHNNY CASH
  10. Who Stole My Blue Suede Shoes? – THE BLUE CATS

6. Τελευταία λόγια ( για τους fans των Bullets).

Θέλουμε να πούμε σε όλους όσους μας γουστάρετε με τη καρδιά σας, ότι η αμοιβή μας για αυτό που κάνουμε είναι το ότι όπου και να βρεθούμε εντός και εκτός Ελλάδος θα υπάρχει έστω κι ένας από σας που θα τραβηχτεί να μας δει. Σε όποιο μέρος και αν πάμε, βρίσκουμε ή κάνουμε φίλους που δίνουν τα πάντα για μας μόνο και μόνο επειδή τους κάνουμε να νιώθουν χαρούμενοι με τη μουσική μας. Πρόκειται για ένα συναίσθημα, το οποίο δεν εξαγοράζεται για όλα τα χρήματα του κόσμου! Είναι ο λόγος που συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να παίζουμε για όσο μπορούμε να στεκόμαστε στα πόδια μας.

One – Two – Three – Four – Five

ROCK’N’ROLL WILL NEVER DIE!!!”


(English Version soon...)

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Summer Jamboree 2011, Johnny Trouble + Various pics vol.1














All Pics By Rockabilly Greece & Stella K.
More To Come...